Cięcie wodą

Cięcie wodą, to coraz popularniejsza metoda przecinania nawet bardzo grubych i twardych materiałów. Oto krótki opis technologiczny usługi.                                                                          

Cechy charakterystyczne cięcia wodą

  • W przypadku cieńszych i miękkich materiałów, do cięcia wykorzystuje się jedynie samą wodę. Dzięki znacznemu zwielokrotnieniu ciśnienia, woda może z łatwością przeciąć takie materiały jak np guma.
  • Z kolei jeśli cięcie strumieniem wody ma dotyczyć bardzo grubych i twardych materiałów (na przykład stali) dodaje się do niej odpowiedniego ścierniwa, które zwiększa właściwości tnące ośrodka wodnego i tym samym pozwala na przecięcie bardzo grubych i wytrzymałych materiałów.
  • Cięcie za pomocą wody nie wymaga wykorzystywania dużych temperatur. Wręcz przeciwnie, cały proce odbywa się w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza co eliminuje powstanie tak zwanej skorupy obtopieniowej, znacząco osłabiającej jakość cięcia.
  • Urządzenia służące do cięcia wodą są z reguły bardzo proste w obsłudze. Mamy tu do czynienia z dyszą szafirową wprowadzającą wodę do mieszalnika, komorą mieszalnika w której ścierniwo miesza się z wodą i dyszą wysokiego ciśnienia nakierowującą strumień wody na cięty element.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Copyright © 2018. Przemysł Metalowy Obróbka Metali - All Rights Reserved - Design by BTDesigner - Proudly powered by Blogger