Cięcie wodą, to coraz popularniejsza metoda przecinania nawet bardzo grubych i twardych materiałów. Oto krótki opis technologiczny usługi.
Cechy charakterystyczne cięcia wodą
- W przypadku cieńszych i miękkich materiałów, do cięcia wykorzystuje się jedynie samą wodę. Dzięki znacznemu zwielokrotnieniu ciśnienia, woda może z łatwością przeciąć takie materiały jak np guma.
- Z kolei jeśli cięcie strumieniem wody ma dotyczyć bardzo grubych i twardych materiałów (na przykład stali) dodaje się do niej odpowiedniego ścierniwa, które zwiększa właściwości tnące ośrodka wodnego i tym samym pozwala na przecięcie bardzo grubych i wytrzymałych materiałów.
- Cięcie za pomocą wody nie wymaga wykorzystywania dużych temperatur. Wręcz przeciwnie, cały proce odbywa się w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza co eliminuje powstanie tak zwanej skorupy obtopieniowej, znacząco osłabiającej jakość cięcia.
- Urządzenia służące do cięcia wodą są z reguły bardzo proste w obsłudze. Mamy tu do czynienia z dyszą szafirową wprowadzającą wodę do mieszalnika, komorą mieszalnika w której ścierniwo miesza się z wodą i dyszą wysokiego ciśnienia nakierowującą strumień wody na cięty element.
0 komentarze:
Prześlij komentarz